Podaci o predavaču

Toma Udiljak, prof. dr. sc.

pozicija: Voditelj Katedre za alatne strojeve
e-mail: toma.udiljak@fsb.hr
telefon: +385 1 6168 311

naziv tvrtke: Fakultet strojarstva i brodogradnje
odjel: Katedra za alatne strojeve
adresa: Ivana Lucica 1
grad: Zagreb
poštanski broj: 10000
država: Hrvatska
web: www.fsb.hr/kas/Katedra/djelatnici.htm

biografija:
Rodjen je 16. studenoga 1955. u Studencima, općina Imotski, Hrvatska. Osnovnu školu i V gimnaziju završio u Zagrebu. Diplomirao 1980. na Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB), Sveučilišta u Zagrebu, gdje je 1988. magistrirao te 1996. doktorirao.
Po završetku studija radi u JUGOTURBINA-i, a od 1982. na FSB Zagreb. Godine 1996. biran je za višeg asistenta, 2000. za docenta, a 2004. za izvanrednog profesora. Sudjeluje u izvodjenju nastave iz kolegija na dodiplomskom i postdiplomskom sveučilišnom studiju. Znanstveni rad obuhvaća modeliranje, simulaciju i optimizaciju obradnih procesa i sustava, nadzor i dijagnostiku, te upravljanje obradnim strojevima i sustavima. Značajan dio istraživanja vezan je uz područje HSC obrada, alatne strojeve s PKS te uz razvoj SW i HW rješenja obradnih sustava u medicini, prvenstveno ortotici. Autor je oko 95 znanstvenih i stručnih radova.
Tijekom 1989. proveo je šest mjeseci na College of Engineering, University of South Florida, Tampa, a 1994. bio je na specijalizaciji za primjenu CAD/CAM sustava za izradu proteza u Seattle-u, SAD.
Član je većeg broja znanstvenih i stručnih udruga, kao i programskih, znanstvenih i recenzijskih odbora većeg broja međunarodnih savjetovanja.
Od 2003. godine obavlja funkciju voditelja Katedre za alatne strojeve.
Dobitnik je studentske sveučilišne nagrade, medalje FSB, priznanja DAAAM, srebrne i zlatne plakete HDO, srebrene i zlatne medalje HUPS-a. Vlada engleskim i njemačkim jezikom. Oženjen je i otac troje djece.